puli
 

Általános tanácsok a puli kiválasztásával kapcsolatban

Deutsch
English
Magyar
Puli
Puli
Puli
Puli
Ha a Pulira gondolunk, legtöbbünknek egy fekete szőrgombóc jut az eszünkbe aki épp a nyájat tereli, vagy a juhász mellett pihen a fűben. Habár manapság a Puli kutyák szerepe megváltozott, de ez a kép mégis nagyon találó, ugyanis szinte mindent elmond erről a nemes fajtáról: megbízható (hisz rábízták az értékes nyájat), nagy munkabírású (hisz a legnagyobb melegben is dolgozik) és hűséges (hisz feltétlen nélkül kiáll a gazdája mellett). Kevesen tudják, hogy a Puli nem csak fekete lehet, hanem például fehér is, azonban a Pulik jellemvonása nem függ a színüktől.
puli
puli kiskutyák
fehér puli
Az előző évszázadban jelentősen átalakult a Pulik szerepe, hiszen csökkent - de nem szűnt meg - az alkalmazásuk a pásztoréletben, azonban az előző pozitív tulajdonságok miatt előszeretettel alkalmazták házőrző ebeknek is. Manapság az emberek azonban újra kezdik felismerni ennek a kutyafajtának a mérhetetlenül sok pozitív tulajdonságait.

A Puli kutya mindent megért, éppen csak beszélni nem tud, feltétel nélkül teljesíti gazdája minden kérését, legyen ez egy parancsszó, egy intés, vagy akár a gazdának egy szigorú nézése. Energikus és mozgékony, nagyon élénk vérmérsékletű állat. Bátor és semmitől sem fél. Idegenekkel szemben bizalmatlan, azonban nagyon kiegyensúlyozott kutya, tökéletesen beilleszkedik egy családba, legyen az nagy vagy éppen kis család.
Szerencsére rengeteg pozitív és megható történetet lehet hallani a Puli kutyákról, akik megváltoztatták emberek és családok életét. Rengeteg gyerekes családhoz kerülnek Puli kiskutyák is, akik szintén kizárólag pozitív élményekről számolnak be. A gyerekekkel nagyon barátságos ez a fajta, teljesen megbízhatóan viselkednek velük és kiváló játszótárssá válnak. Természetesen házőrzésre is kiválóan alkalmasak ezek a kutyák, hisz bármi áron megvédik a területeket a betolakodóktól.

Ha Pulit szeretnénk venni, nagyon fontos az, hogy a lehető legjobb helyről szerezzük be és a kutyának jó vérvonala legyen, hisz csak így lehetünk benne biztosak, hogy jól döntünk. Javasoljuk, hogy látogassák meg a kiszemelt tenyésztőt és tekintsék meg milyen körülmények között élnek a kennelben a kutyák. Fontos, hogy a kennelben egészséges, bátor kutyákkal találkozzunk, akiknek nagy mozgásterük van. Ha biztosak akarunk lenni, hogy jó kiskutyát fogadunk be, akkor mindenképpen hivatalos törzskönyvvel rendelkező kiskutyát vegyünk, mivel számtalan helyen árulnak „puli szerű” kutyát, akik - temperamentumukat - tekintve köszönő viszonyban sincsenek ezzel a fajtával.
Egy szónak is száz a vége a Puli egy hungarikum, ami kitűnő választás lehet Önnek, ha egy idegenekkel szemben gyanakodó, a családtagokkal, barátokkal szemben kedves, barátságos kutyát szeretne, akire nyugodtan rábízhatja akár a gyerekeit is, hisz tökéletes játszótárs. És valóban igaz a sok helyen olvasható mondás: „Ez nem kutya, ez Puli!”