puli

                           A puli agilityAz agility olyan kutyás ügyességi sport, melyben a kutya a vezetője irányításával egy előzőleg ismeretlen vonalvezetésű akadálypályán halad végig.

Ez a sport egy játéknak is felfogható, főleg a kutya szemszögéből. A játék során, a kutyán nem lehet semmilyen felszerelés, nyakörv, póráz, és a kutyát nem lehet kézzel-lábbal megérinteni. Kizárólag a kutya és gazdája közti kapcsolat, összhang és a jelzések gyors és pontos értelmezése vezet eredményre, ezért nem szabad durva módszerekhez folyamodnunk a kiképzés során.

A kiképzést egészen kis korban (kötelező oltások után, pár hónapos kortól) el lehet kezdeni, először az akadályokhoz való szoktatást, majd később az irányítást. Fiatal kutyákat tilos magas akadályokon ugratni, vigyázni kell az ízületeikre, ezért csak az akadályon való áthaladást tanítjuk meg a kiskutyának, aztán fokozatosan (kb. 1 éves kor után) elkezdhetjük növelni az ugrásmagasságot. Az agility tanítása elég mozgalmas és érdekes, hiszen versenyen kétszer ugyan azzal a feladattal nem találkozunk, tehát mindenféle pályakombinációt gyakorolnia kell a gazdinak és a kutyának is egyaránt.

Viszonylag hamar fel lehet készíteni a kutyánkat az első versenyre, általában egy év alatt, de kutyától és gazditól is függ, hogy mennyire tanulnak gyorsan, hogy mennyire motiválható a kutyus és persze attól is, hogy milyen rendszeresen edzenek.

Erre a sportra leginkább alkalmasak a pásztor és juhászkutyák, de találkozhatunk más fajtájú kutyákkal is, például vizslákkal, szetterekkel, de láthatunk uszkárokat is.

A pulik, mivel elég mozgékonyak, alkalmasak erre a sportra, és ha jól képzik ki, és készítik fel versenyre őket, akkor nagyon szép eredményeket érhetnek el.

Ha szeretne szakértőktől tanulni, akkor keresse fel az Eldorado Agility Clubot, ahol állnak az Ön rendelkezésére. A honlapot elérheti, ha a következő linkre kattint: Eldorado Agility Club

Deutsch
English
Magyar