puli
Eredete: A puli kutyák ősei pásztorkutyák voltak, és a pulikat a honfoglaló őseink hozták be hazánk területére, hiszen a nyájak mellett a legfőbb segítőik ezek a pásztorkutyák voltak. Természetesen más őshonos magyar fajták is nagy segítségükre voltak az őseinknek, gondoljunk itt például a komondorra, akit inkább házőrzésre használtak. A fajta igazi fordulópontja az 1900-as években következett be, hiszen ekkor újra felfedezték a pulit, de nem mint terelőkutya, hiszen az alkalmazási területük kissé lecsökkent. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljesen elvesztették volna pásztorkutya mivoltukat, hanem azt hogy kibővültek az alkalmazási lehetőségek, hiszen házőrző és személyvédő kutyák lettek. A világháborúk után a fajta népszerűsége lecsökkent, azonban az utóbbi évben ismét növekszik valamelyest a népszerűsége.

Viselkedése: A puli szinte csak beszélni nem tud, nagyon intelligens, okos kutya és mindent megért. A fegyelmezett puli feltétel nélkül teljesíti gazdája összes akaratát. Nagyon energikus kutya és szinte sohasem fárad el. A puli nem ismer félelmet, a házat bármi áron megvédi az idegenektől, ezzel szemben a családtagokkal megbízhatóan viselkedik, legyen szó felnőttekről vagy éppen gyerekekről.

Általános leírása: A puli kutya színe alapvetően lehet fekete, fehér vagy maszkos. A szőre fürtűket képez, majd erős szerkezetű szalagokat, zsinórokat alkot. A sűrű szőrzet a szemeket ernyőszerűen lefedi, a feje gömbölyűnek tűnik.

                                   

  „Ez nem kutya, ez Puli!”


A pulikat a H/3709-es számű országgyűlési határozat nemzeti kinccsá nyilvánította. A határozat szövegét itt elolvashatja: Nemzeti kincs a puli

A Puli kutya bemutatása

Deutsch
English
Magyar