puli

                           A puli gondozásaA puli és a betegségek
A puli a többi kutyafajtához viszonyítva szerencsére nem terhelt nagy mértékben különböző örökletes és veleszületett betegséggel. Várható élettartalma akár a 14-16 évet is elérheti (nem ritkán találkozhatunk akár 18-20 éves pulikkal is). Természetesen régen-amikor a juhász csak munkára használta a kutyát -a kegyetlen szelekció miatt- szinte semmilyen betegség nem tudott elterjedni.

Manapság a globalizáció és felmelegedés miatt a fertőző betegségek növekedésére kell számítani illetve a kevésbé szigorú szelekció miatt fel kell készülni, hogy a pulinál is megjelenhetnek örökletes, és veleszületett problémák is.

Fertőző betegségek
Ezen cikk keretein belül -mivel az interneten rengeteg anyag fellelhető róla- csak röviden említem meg a fertőző betegségeket, melyeket  vírusok és baktériumok okoznak. Ide tartoznak a parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, leptospirózis, fertőző májgyulladás, kennel köhögés, Lyme-kór. Szerencsére az első négy betegséggel a védőoltásoknak köszönhetően egyre ritkábban találkozunk, de oltatlan területen, menhelyeken még mindig felüti a fejét a parvo vagy a szopornyica. Tehát a kiskutyákat fontos életük első 6-8 hetétől (az anya oltottságától függően) védőoltásban részesíteni. Ez 2 hetenként parvo illetve kombinált oltások beadásából áll, általában vagy 4 oltásra van szükség, a környezet esetleges fertőzöttsége, ill. az oltási sorozat kezdetétől függően (az utólsó kombinált az immunrendszer teljes kifejlődése, tehát 3 hónapos kor után legyen). A kombinált oltást 8-12 hónaposan, majd évente szükséges ismételni. A kötelező veszettség elleni védőoltást jogszabály szerint 3 és 4 hónapos kora között kell, hogy megkapja a kiskutya, melyet fél even belül, majd évente ismételni kell. A Lyme kór kullancsok által terjesztett betegség, melyet sokszor nagyon nehéz diagnosztizálni. Ezért az olyan kutyákat, melyek sokat tartózkodnak erdőn-mezőn -a külső élősködők elleni készítményeken túl- érdemes Lyme-kór ellen is vakcináztatni (2 oltás 3 hetes időközzel, majd évente egyszer). Nem túl súlyos, de hetekig tartó kellemetlen köhögéssel járó betegség a kennelköhögés. Ezt a védőoltást (mely egy orrba cseppenthetős oldat, évente egyszer kell adni). Azoknak a kutyatartóknak javasolom, akiknek sok kutyája van összezárva, sokat viszik kutyájukat olyan helyre, ahol más kutyákkal találkozhatnak (kutyaiskola, panzió, kiállítás).

Öröklődő betegségek
A fej és fogazat bántalmai közé tartoznak a pulinál ritkán jelentkező, de már születéskor észrevehető farkastorok, mely a kemény és lágy szájpadláson jelentkező hasadék, folytonossági hiány. Az ilyen kiskutyák nem tudnak rendesen szopni, a tej szopáskor az orrüregbe, légcsőbe ill. az orrjáratokon át a külvilágra juthat.

Több juhászkutya fajtában is megfigyelhető öröklődő jelenség a pontyszájúság, és a pulinál is néha előfordul. Az állkapocs nagymérvű lerövidülése miatt az alsó fogsor és a metszőfogak hátrébb kerülnek és hátraharapás alakul ki.

A csukaszájú kutyák állcsontja rövidebb, állkapocs csontja meghosszabbodik és előrenyúlik, emiatt jelentős előreharapás alakul ki. A túlharapás mértéke a kor előre haladtával csak tovább fokozódik.  A fenti betegségeknél  a kölyköknél sajnos csak az euthanasia jöhet szóba ill. az anyát ki kell zárni a tenyésztésből.

Foghiányok
A standard részletesen leírja, hogy mely fogak nem hiányozhatnak a pulinál. A szem és metszőfogak hiánya ritkán, vagy szinte soha, a záp- és főleg az előzápfogaké gyakran állapítható meg. A P1-es előzápfog hiánya a legyakoribb, ez ugyan nem jelent tenyésztésből kizárást, de hibának számít. Gyakran a fog csak éves korban töri át az ínyt, melyet a kiállításokon és tenyésszemléken kifogásolhatnak. Röntgenvizsgálattal és a felvételek bemutatásával meglétüket igazolhatjuk a tenyészszemlén. 

Emésztőszervrendszer bántalmai
A köldöksérv viszonylag gyakori elváltozás, veleszületett jellegű, a köldökcsatorna késői záródása miatt alakul ki. Mérete a borsónyitól (amikor cask cseplesz záródik ki), egészen az alma nagyságúig terjedhet (pl. belek jutnak a sérvtömlőbe).  A sérveket minél korábban műtéti úton kell megszüntetni. A lágyék sérv pulinál ritka, megoldása szintén műtéti.

Végbélnyílás hiánya veleszületett betegség, amikor is a végbél záróizma hiányzik, viszonylag ritka. A 3-5 hetes kiskutyáknál hányás, haspuffadás jelentkezik. Egyes esetekben műtétileg orvosolható a betegség egyébként euthanasia javasolt.

Csontvázrendszeri bántalmak
Csípőizületi dysplasia az egyik leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés. Részben genetikai, részben környezeti tényezők felelősek a bántalom kialakulásában. A betegség a csípőizületet érinti, ahol az izületet alkotó csontos részek abnormálisan fejlődnek. A betegség kialakulásában a felnevelés alatti tényezők is nagyon fontosak, mint pl. a fehérje, Ca:P arány, D3-vitamin, mozgatás...stb. A pontos diagnozis röntgenvizsgálattal állítható fel. A Puli Klub csak úgy adhat ki tenyésztésre javasolt címet, ha a diszpláziavizsgálat negatív eredményű.

A térdkalács ficam szintén multifaktoriális eredetű bántalom. Kialakulásában örökletes és szerzett okok is közrejátszanak. A rendellenességre való hajlam öröklődik és a betegség már 4-6 hónapos kortól kialakulhat. Az elváltozás fájdalommal jár és enyhébb-súlyosabb mozgászavarokat okoz. Diagnózisa röntgenvizsgálattal lehetséges. A patella-luxatiora pozitív egyedeket a tenyésztésből kizárják.

A farkasköröm a hátsó végtagokon előforduló fölös számú, csökevényes lábujj, melyet napos korban célszerű eltávolítani a későbbi sérülések megelőzése miatt. Hibának nem számít.

Ivarszervek bántalmai
Ide tartozik a rejtett heréjűség vagy félheréjűség, amenyniben a herék, gyakrabban cask az egyik nem száll le a herezacskóba.

A rejtetten helyeződő herék daganatos elváltozása idősebb korban gyakori, ezért ezeket a kanokat ajánlatos minél korábban ivartalanítani, tekintettel az ártalom örökletes voltára. Míg néhány évtizede a fajtában cask elvétve találkozhattunk vele, ma már sajnos gyakrabban előfordul.

Az idegrendszeri bántalmak közül pulinál az egyik legismertebb az epilepszia, amely növendék és felnőtt korban is jelentkezhet. A valódi epilepszia néhány hónapos és 6 éves kor között mutatkozik először. A szerzett epilepszia általában fél éves kor után az agyvelőben gyulladásos, mérgezéses eredetű vagy anyagcsere megbetegedésekből gócok maradnak vissza. A szerzett epilepszia fél évesnél fiatalabb kutyáknál ritkán fordul elő. Klinikai jellemzői a szabályos időközönként (hetente-havonta vagy gyakrabban) jelentkező rángógörcs roham, tudatzavar, tudatvesztés. Súlyos esetbenm a görcsök között nincs szünet, és a betegség így akár elhullással is végződhet. A betegség gyógyíthatatlan, csak tüneti kezelés lehetséges.

A szürke hályog a szemlencse elhomályosodását jelenti. Veleszületett vagy szerzett (betegségek miatt, vagy az öregkor következtében), részleges vagy teljes. A pulinál elsősorban az öregkori forma fordul elő, de terjedőben van a fiatal korban előforduló is (uszkár hatás a tenyésztésben). A lencsehomály szabad szemmel is jól látható, műszeres vizsgálattal a korai stádium is megállapítható.

Anyagcsere- és hormonális bántalmak
A cukorbetegséget az inzulinhiány okozza, általában idősebb korban aklakul ki, pulinál is előfordulhat.. Tünetei a drasztikusan megemelkedett vízfogyasztás, gyakori vizelés (világos vizelet), fáradékonyság, fénytelen szőrzet, jó étvágy melletti fogyás. A napi gyakorlatban egyre többször találkozunk vele, főleg a túletetett kedvenceknél. Kezelése naponta adott insulin injekcióval lehetséges.

A Cushing kór a mellékvesekéreg fokozott működéséből származik, amely a vér glükokortikoid szintjének tartós emelkedésével jár. Ennek következtéban a szervezet szénhidrát- és zsír anyagforgalmában egyaránt zavarok keletkezhetnek. Jellemző tünete a bő vizelés, sok vízivás, további velejárója a bágyadtság, levertség. A betegekre jellemző a lógó has, az izomgyengeség, -sorvadás, májmegnagyobbodás. A fokozott étvágy és az elhízás szintén előfordulhat. Ritkán fordul elő a fajtában. A betegség megállapítása vérvizsgálattal lehetséges, tablettával jól karbantartható.

A hypotyreozis az egyik leggyakoribb hormonális elváltozás, a pajzsmirigy elégtelen működése miatt alakul ki. A betegség öröklődhet, de csak 4-5 éves kor után jelentkezik. Jellemző tünetek az elhízás, szőrhullás, a bőr fokozott pigmentáltsága, és szárazabbá, durvább tapintatúvá válása, gyakori a korpázás. A diagnosis vérvizsgálattal állítható fel, tablettával kezelhető. Pulinál ritkán fordul elő.

Amennyiben puliját szakért állatorvosra szeretné bízni, keresse fel Dr. Saufert Gyula állatorvost, akinek honlapját elérheti, ha a következő linkre kattint: állatorvos

Deutsch
English
Magyar