puli

                  A puli külföldi utazása


Előfordulhat olyan eset amikor a kis
puli kedvencünket külföldre akarjuk vinni, vagy éppen külföldi ismerősünknek szeretnénk ajándékozni. Ebben ez esetben jó, ha figyelembe veszi annak az országnak a szabályozásait, ahova a puli vinni szeretné. Alapvetően a legtöbb európai országba, ha az Európai Unión belül utazunk, akkor elegendő a nemzetközi kutyaútlevél megléte, természetesen a szükséges oltások igazolásával.

Országonkénti sajátosságok, szabályokKutya utazásakor Magyarországról a megjelölt országba, és onnan vissza, történő utazások esetében.

Az összeállítás a pillanatnyilag rendelkezésre álló adatok, illetve gyakorlati tapasztalatok alapján készült. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szabályok változhatnak, ezért kérjük, tájékozódjanak utazás előtt az illető ország vonatkozásában a megfelelő honlapon, követségen, repülőtársaságnál stb. az aktuális elvárások felől.

1. Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazás feltételei1.1 Az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia), Írország, Svédország és Málta kivételével


1. Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

2. Egységes európai állatútlevél kiállítása

3. Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.

Figyelem! Olaszország az elmúlt időszak problémás esetei miatt szigorított az ellenőrzésen és a követelményeken, ami azt jelenti, hogy 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatot még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be szívesen, illetve az országon belüli ellenőrzéseknél emiatt kellemetlenkedhetnek a hatóságok.

2009. szeptember végén érkezett hivatalos jelzések szerint szigorúan betartatják a vonatkozó 998/2003 EK rendelet vonatkozó szabályait, és megkövetelik a veszettség elleni oltás meglétét minden útlevéllel rendelkező állat esetében (kölyökkutyák esetében is)!

Finnország esetében eltérés az általános EU-s gyakorlattól, hogy veszettség ellen oltatlan fiatal állatokat nem engednek be az országba, és megkövetelik a beutazás előtti Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést is (hasonlóan Svédországhoz. Lásd 2. pont). Amennyiben az 1 évesnél idősebb állatot Finnországban oltották veszettség ellen, ennek az oltásnak az érvényessége 2 év!

1.2. Svédországba történő beutazás feltételei1. Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

2. Egységes európai állatútlevél kiállítása

3. Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)

4.A veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 21. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata. Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) esetén azonnal utazhat az állat. Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes, ebben az esetben nem kell újabb titer-vizsgálatot végeztetni.

A Svédországba történő belépéskor mindenképpen azt a folyosót kell választani, ahol vámvizsgálatot végeznek (itt történik a fentiek ellenőrzése).

1.3. Az Egyesült Királyságba (Nagy-Britanniába) és Írországba, valamint Máltára történő beutazás feltételei1. Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

2. Egységes európai állatútlevél kiállítása

3. A mikrochipes megjelölést követően elvégzett veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően, az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)

4. A mikrochipes megjelölést követő veszettség elleni védőoltás után történő ún. titerérték meghatározás. Amennyiben az állat korábban még nem részesült veszettség elleni védőoltásban, akkor a megfelelő értékű eredmény elérése érdekében célszerű a a vérvételt a veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 30. napjától elvégezni. Korábban már oltott állat esetében a vérvételt a mikrochipes megjelölést követő oltás utáni bármilyen időpontban el lehet végezni. Megfelelő titerérték eredmény (0,5 NE/ml) esetén, a vérvételtől számított 6 hónapos várakozás, majd ennek letelte után lehet utazni. (Ismételt beutazás esetén a titer-vizsgálatot nem kell megismételni, ha az újra történő veszettség elleni vakcinázás a vakcina gyártó által megadott lejárati idején belül megtörtént.)

5. A Nagy-Britanniába, ill. Írországba történő belépés időpontjához képest 24 - 48 óra közötti időpontban (óra, perc fontos!) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel széles spektrumú féregtelenítő kezelés.

6. Kullancs elleni kezelés szükséges, és ezeket óra/perc pontossággal igazolni kell az állatútlevélben. (Ezt szigorúan ellenőrzik is a belépéskor!) Megjegyzés: az 1. pontban meghatározott mikrochip vagy tetoválás közül, a gyakorlati tapasztalatok szerint, célszerűbb a mikrochipes megjelölést alkalmazni.

7. Fontos követelmény, hogy a mikrochipes megjelölés
nek minden esetben meg kell előznie a veszettség elleni oltást! Ha az állat korábban már oltva volt, a megjelölés után újra be kell oltani!

2. Az Európai Unión kívüli, ún. harmadik országokba történő beutazás feltételei2.1. Svájcba történő beutazás feltételeiSvájc nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), de a Magyarországról származó állat esetében pontosan ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, mint az EU más tagállamaiba történő utazásnál (lásd 1. pont) (Tehát elegendő a megjelölés, az érvényes veszettség elleni védőoltás, vagyis az érvényes egységes európai állatútlevél megléte.)

2.2. Norvégiába történő beutazás feltételeiNorvégia és Svédország között nyitottak a határok, így a Norvégiába történő beutazáshoz (annak ellenére, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak) ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenni, mintha Svédországba akarnánk az állatot bevinni. (2. pont)

2.3. Horvátországba történő beutazás feltételeiHorvátország nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), ezért oda a vonatkozó EU rendelet szerint nem érvényes az EU-s kisállat útlevél. Ennek ellenére, a kialakult gyakorlat, és a rendelkezésre álló tapasztalatok szerint az ottani hatóságok teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet. (1. pont) Ennek hiányában mindenképpen a (korábban szokásos) hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni, és azzal lehet utazni. Amennyiben nem útlevéllel történik az utazás, hanem hatósági állatorvosi igazolással, akkor visszafelé, a magyarországi belépéshez be kell szerezni egy horvátországi hatósági állatorvos igazolását! (Célszerűbb ezért az EU-s állatútlevéllel történő utazást szorgalmazni.) A Horvátországból történő visszautazás esetén nem szükséges az előzetes vérvizsgálat, mert Horvátország az EU azon országfelsorolásában van, ahonnan ez nem szükséges.

2.4. Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba történő beutazás feltételeiA beutazáshoz hatósági állatorvosi igazolás kell csak, amit az utazás előtt 3 napon belül kell beszerezni. Az állat azonosítása nem követelmény. Ha azonban az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra (vagy az Európai Unióba), akkor szükséges még a következő:

1. Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

2. Érvényes veszettség elleni védőoltás a 3 hónapos kor betöltése után.

3. A veszettség elleni védőoltás beadási dátumától számított 30. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata. Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) szükséges a visszautazáshoz.

2.5. Montenegróba történő beutazás feltételei4 hónaposnál fiatalabb állattal egyáltalán nem lehet beutazni.

1. Követelmény a mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785)

2. Veszettség elleni védőoltás (lehet a mikrochipes megjelölés napján is, vagy az után)

3. A beutazáshoz szükséges a hatósági állatorvosi igazolás.

Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra, akkor ugyanaz szükséges, mint a 7. pontban Szerbia, Ukrajna, Oroszország esetében.

2.6. Utazás az USA-ba, KanadábaA kiutazó állatnak legalább 12 hetes életkorúnak kell lennie.

1. Rendelkeznie kell 12 hetes életkor betöltése után kapott veszettség elleni védőoltással. (Az oltás történhet a hatósági állatorvosi igazolás kiállításának napján is!)

2. Szükséges még a hatósági állatorvosi igazolás.

Vannak olyan információk, amelyek szerint, ha a Magyarországról az USA-ba (Kanadába) történő utazás valamely EU tagállamban történő átszállással történik, akkor biztonsági okokból az állatnak rendelkeznie kell mindazzal, ami az Európai Unióba történő beutazáshoz szükséges. Ha az átszállás Nagy-Britannia valamelyik repülőterén történik meg, követelmény a 3.pontban leírt összes előírás betartása! (Ezt azzal indokolják, hogy bármikor előfordulhat, hogy a célállomás felé történő továbbutazás akadályba ütközik, és ilyenkor szükségessé válhat az állat EU-ba történő beléptetése.) Emellett a légitársaságoknak lehetnek (vannak) különleges igényeik, előírásaik, amit konkrétan attól a társaságtól kell megérdeklődni, amelyikkel az állat repülni fog!

2.7. Utazási feltételek IzraelbeIzraelbe 3 hónaposnál fiatalabb állat nem vihető be! A beutazáshoz a szokásos hatósági állatorvosi igazolás szükséges. Ennek hiányában teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet is.

2.8. Utazás Ausztráliába kutyával, macskávalAusztráliába rendkívül szigorú karanténozás után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová előzetesen helyet kell foglalni.

2.9. Beutazási feltételek IzlandraIzlandra csak rettentő szigorú rendszabályok betartása után lehet kutyát bevinni. Útlevél nem szükséges, és azt nem is fogadják el. Helyette olyan hatósági igazolást kérnek, amelynek a formanyomtatványát az illetékes izlandi minisztériumtól kell igényelni, itthon kitöltetni és igazoltatni. Szükséges a mikrochipes megjelölés és a veszettség elleni oltás. Az oltás után 120 napos itthoni várakozási időt kell eltölteni, ami alatt veszettség elleni titervizsgálatot kell végeztetni (vérvétel az oltás utáni 30. naptól). 7 hónaposnál fiatalabb állat így nem léphet be Izlandra, semmiképpen sem! A beutazás csak ottani karantén állomások útján lehetséges, ahol további 1 hónapot kell az állatnak eltöltenie. A karantén állomásokra előzetesen kell időpontot kérni, és ez nem változtatható meg. Ha lekésik, újabb időpont kell másik befogadó állomásra. A beutazásnak némi anyagi vonzata is van, bizonyos összegű beutazási díjat is fizetni kell. (kb. 20 izlandi korona)

2.10. Beutazási feltételek a Dél-Afrikai KöztársaságbaAki ebbe az országba szeretne kutyát, macskát bevinni (oda beutaztatni), annak számos speciális előzetes vizsgálatot kell elvégeztetnie, ezért célszerű időben állatorvoshoz fordulni. A beutazás feltétele az EU-ban szokásos feltételeken túl a következő 5 kórokozóra történő mentességi vizsgálat igazolása (Brucella canis, Trypanosoma evansi, Babesia gibsoni, Dirofilaria immitis, Lishmania).

További információért forduljanak a
Magyar Állatorvosi Kamarához vagy a célország illetékes állatorvosi hivatalához.
Deutsch
English
Magyar