puli

                           A puli ápolása


Sokan gondolhatják, hogy a gubancos szőrű fajták nem szorulnak kozmetikázásra, hiszen a szőrük nem igényel fésülést. Ez tévedés! Ezek a fajták különleges gondoskodást igényelnek, rendszeresen ápolni kell a bundájukat, hogy szép és egészséges Pulink legyen.

A kiállításra szánt egyedeket nem szabad nyírni, azonban a szőrzetüket rendszeresen ápolni kell. Meg kell tisztítani a beragadt gallyaktól, magvaktól, fűszálaktól egyéb szennyeződésektől. A zsinóros szőrzet kialakítása, ápolása egyáltalán nem könnyű feladat. Ha elhanyagoljuk, vagy helytelenül kezeljük, összecsomósodik, nemezes lesz, a bőr befülled, kisebesedik, a kutyánk szenvedni fog. Néhány tanács, hogy ápoljuk méltán jó hírű kedvenceinket. Sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha már kölyökkorban elkezdjük kutyánk ápolását.

A kölyök Puli ápolása


Egyáltalán nem nehéz feladat, hiszen a szőre még puha, selymes. Ilyenkor még ritkafogú fésűvel könnyen fésülhető, azonban ne bolyhozzuk túl a szőrt, mert az teljesen elvékonyodik egy idő után. Ajánlatos már akkor megfürdetni, amikor a tenyésztőtől elhozzuk. Az alomtestvéreivel játék közben, bizony csúnyán összekoszolják egymást. Fürdetéshez, lehetőleg meleg időben fogjunk hozzá, vagy biztosítsuk a kutyusnak a meleg száraz helyet éjszakára. Célszerű zuhannyal, langyos vízzel átnedvesíteni a bundát, majd higított kutyasamponnal jól átmosni, kiöblíteni. Amennyiben nagyon koszos a kutyus, megismételhetjük a műveletet. Fontos megemlítenem, hogy az utolsó öblítés legyen nagyon alapos! Ne maradjon sampon a kutya szőrén. Lehetőleg kerüljük a sampon szembejutását, illetve a hallójáratokba se folyassunk vizet! Még a kádban hagyjuk kicsöpögni a vizet, esetleg óvatos nyomkodással „kicsavarhatjuk” a bundáját. Ha lefolyt a víz a kádból, akkor egy vastag, másra nem használható törölközővel jól dörzsöljük át kutyusunkat.

A kutyát, inkább emeljük ki a kádból, a kiugrás veszélyekkel járhat, a vizes lábak könnyen megcsúsznak. Szinte biztos, hogy azonnal megrázza majd magát, ha tehetjük, vigyük ki az udvarra, vagy olyan helyre ahol a víz nem tesz kárt semmiben. Néhány perc ugrálás, szaladgálás után dörzsöljük át még egyszer egy száraz törölközővel. Töröljük ki a hallójáratokat, de ne nyúljunk a hallójáratba túl mélyen. Fülpiszkálót semmiképp ne használjunk! Nem kell megijedni, ha szemmel láthatóan reszket, „fázik” a kölyök. Ez teljesen normális reakció, hacsak nincs fagypont alatt a fürdőszobánk hőmérséklete, biztos, hogy nem fog megfagyni a kutyus. A remegés, az egyenletes hő elosztást segíti a testfelületen. A szárítást folytathatjuk hajszárítóval. Sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha nagy légszállítású erős, 2000 Watt körüli gépünk van. A szárítást a kutyus hátvonalán - tarkóján kezdjük, majd fokozatosan haladjunk lefelé az oldalán, mellén, lábain.

Szinte minden kutya irtózik attól, ha a szemébe, orrába fújjuk a levegőt. A fejét óvatosan, távolról kezdjük szárítani, főleg a fülek környékén, fejtetőn. Ha az orra szeme környéke a tappancsai nedvesek maradnak nem gond. Megszáradnak maguktól is. Ha Pulink már száraz, óvatosan fésüljük át újra. Ha a szőre már zsinórosodni kezd, akkor a bőrre merőlegesen feltéphetjük a rasztákat, óvatosan, hogy a bőrt ne sértsük fel! Makacsabb vastagabb rasztákat hosszirányban felvághatjuk. A hallójáratban található piheszőröket óvatosan tépkedjük ki, kezünkkel vagy csipesszel. (A kozmetikusok érfogót használnak, ezzel lényegesen egyszerűbb megfogni a szőrt) Célszerű a végbélkörnyékén a szőrt néhány centis körben a lehető legrövidebbre vágni, így elkerülhető, hogy a széklet beleragadjon. A fürdetést évente 1-2 alkalommal megismételhetjük, azonban kerüljük a gyakori fürösztést.

Mindennapi ápolás


Étkezések után töröljük szárazra a szájkörnyékét, távolítsuk el az ételmaradékot. Egy idő után hozzászokik a kutyus, hogy ne a ruházatunkba törölközzön. Ha a kutya száraztápot, vagy kevésbé leveses, zsíros ételt kap, a szőre sem fog koszolódni minden étkezés után. Nagyobb séták után, nézzük át a kutyánkat főleg a mancsokat, füleket. Nem került e toklász, a bundájába. Ez a növény nagyon ritkán hullik ki magától, alakjánál fogva inkább egyre mélyebbre bújik, sokszor felsértve az érzékeny bőrt. Ezzel gyulladt, gennyes, fájdalmas sebeket okozva. Nem ritka, hogy a toklász a bőr alá kerül, ott „vándorolni” kezd, sipolyokat kialakítva, amik nagyon nehezen gyógyulnak!

Egyszerűbb átnézni a kutyust, kiszedni a toklászokat, ilyenkor figyeljünk a kullancsokra is, nézzük át alaposan a testfelületet. A kullancsok kiszedésére használjunk kullancs csipeszt, ami párszáz forint körüli áron beszerezhető szinte minden állatfelszereléssel foglalkozó üzletben. A kullancsot a potroha alatt kell megfogni, az óra járásával ellentétes irányban megcsavarni és kihúzni. A potroh megnyomása esetén a kullancs nyálával fertőzött vér visszakerülhet a kutyába. Ez sokszor végzetes betegséget okozhat. De erről majd egy másik cikkben írok bővebben.

A felnőtt Pulik ápolása


A Pulik 8-10 hónapos korukra kezdik elhagyni a kölyök szőrüket, bundájuk tömörebb lesz. Lassan kezd kialakulni a szerkezetes szőrzet, mely hosszában hasad. Így feltépve alakítjuk ki a zsinóros, vagy szalagos szőrköntöst. A tépéssel haladjunk sorban, elölről hátra, vagy fordítva. A tincseket ne szedjük ujjnyi vastagságnál vékonyabbra, mert könnyen leszakadhatnak.

A szemkörnyéket nedves vattapamaccsal, vagy puha, tiszta törlőkendővel tisztíthatjuk. A makacs szennyeződések eltávolításához használjunk Bórvizet, amit minden gyógyszertárban fillérekért beszerezhetünk. A fülkagyló tisztításakor tépkedjük ki a benőtt szőrszálakat a fentebb említett módon. A végbél környékén nyírjuk rövidre a szőrt.
Fokozottan ügyeljünk a mancsok tisztántartására. Ne engedjük túl hosszúra nőni a szőrt, vágjuk körbe rendszeresen, szép kerek formájúra. A talppárnák közti szőrt rendszeresen vágjuk ki egy éles ollóval, így elkerülhetjük, hogy sár tapadjon az ujjak közé, vagy toklász fúródhasson a szőrcsomókba. A felnőtt Pulit meglehetősen ritkán kell fürdetni, ha mégis sor kerülne erre, akkor soha ne dörzsöljük a szőrt! Állítsuk a kutyánkat egy samponos vízzel teli kádba.

Bundáját nyomkodva, paskolva itassuk át vízzel. A nagyon szennyezett helyeken használhatunk hígított kutyasampont. A fürdés végén alaposan öblítsük ki a sampont, nyomkodással csavarjuk ki a vizet a bundából. Törölni felesleges, mivel a zsinóros szőrben nagymennyiségű víz marad. Száraz törölközővel együtt összecsavarva a szőrt, felitathatjuk a felesleges vízmennyiség egy részét. Ezután hagyjuk, hadd rázza ki magából a maradékot. A felnőtt Puli szőrének teljes száradásához 24-48 órára van szükség. A frissen fürdetett Puli szőr köntöse pár nap alatt nyeri vissza eredeti tartását.

Ne feledkezzünk meg a kutyánk külső belső élősködőmentesítéséről sem. Bélféreg ellen 3havonta tablettával védekezhetünk, kullancsok és bolhák ellen használjunk Spot-on készítményeket. Ezek néhány csepp folyadékot tartalmazó fiolák, ezt a folyadékot a kutya bőrén kell eloszlatni, a nyak és a gerinc vonalában. A legjobb hatást fürdetés után 2-3 nappal érünk el. Ezek a készítmények nagy választékban kaphatóak az állatpatikákban, vagy állatorvosoknál. Néhány készítmény hatása kiterjed a szúnyoglárvákra, kullancsokra, atkákra is (Stronghold) Mások csak kullancsok és bolhák ellene védenek 3-4 hónapig (Frontline) Megint mások csak a bolhák ellen 2-3 hónapig (Ex-spot) Bolhanyakörvből érdemes a KillTix márkát választani. Ez 7 hónapig véd bolha és kullancs ellen is. Természetesen a hatóanyag tartalom miatt ezeknek a termékeknek az áruk elég magas. De még mindig a legbiztosabb megoldást kínálják.

Végezetül néhány olyan kérdés, amit szintén nagyon sokan tesznek fel.

Szabad e nyírni a Pulit?


A kiállításra szánt Pulit, valóban nem szokás nyírni, azonban ezeket a kutyákat gazdáik naponta ápolják, olyan ételekkel etetik, amitől kiváló minőségű szőrük lesz. Nem ritka, hogy a kiállítási kutyákat szigorúan zárt, tiszta kennelben, lakásban tartják. Nagyon ügyelve rá, hogy bundájuk mindig tökéletes legyen.

Igaz e, hogy soha nem lesz olyan a szőre, ha egyszer lenyíratom?


A lenyírt kutya szőrminősége úgy 1 év elteltével nyeri vissza eredeti minőségét. Ha túl sűrűn nyírjuk, akkor a szőre puhább lehet, de ugyanúgy zsinóros marad. Esztétikailag nem fog változni. Régen a pásztorok is ápolták, időnként nyírták is kutyáikat. Többnyire tavasszal, az első birkanyíráskor vágták le a Pulik szőrét.


Ha levágjuk a Puli szeme elől a szőrt, akkor megvakul?Egy idősebb, még soha nem nyírt Pulinál valóban veszélyes lehet a szemek előtti szőr levágása, nem hiszem, hogy vakságot okozna, de mindenképp zavarná a kutyát a hirtelen túl sok fény. Amennyiben a kutyánkat rendszeresen ápoljuk, kölyökkora óta vágjuk rövidebbre a szőrét szemkörül, biztosan nem fog megvakulni és nem fogja zavarni a sok fény sem.


A nagy bunda nyáron hűti a kutyát?A vastag bunda valóban jó hőszigetelő, ha azonban átmelegszik a tűző napon akkor a hőt bent tartja. Egy ilyen bunda hatalmas súlyt is jelent. Ez a nyári kánikulában elég megterhelő feladat. Ilyenkor az állat inkább árnyékba húzódik, fekszik egész nap. Este - éjszaka lesz aktívabb, akkor végzi el a dolgát, akkor eszik, sétál keveset. Egy szónak is száz a vége. Ha nem kiállítási kutyánk van és szeretnénk, ha a szőrével kevesebbet kelljen foglalkoznunk, ha nyáron sétálni, kirándulni vinnénk, nyugodtan nyírassuk le Pulinkat. Ápolásuk lényegesen egyszerűbb lesz, és télire biztosan visszanő a szőrük!

Ha szeretné puli kutyáját szakértő kezek gondozására bízni, akkor kattintson a következő linkre, ahol felveheti a kapcsolatot Szentirmai Andreával, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a pulik ápolása terén: puli kozmetika
Deutsch
English
Magyar