puli

                           A puli neveléseA puli pásztorkodó őseink terelőkutyája. A pásztorok szerint „olyan okos, mint az ember, meg is érti az embert, nemcsak beszél, hanem gondolkozik is”.

Nagyon fontos, hogy a puli sok időt töltsön a gazdájával; így lehet vele szoros kapcsolatot kialakítani.

A pulit egygazdás kutyának tartom. Szereti az egész családot, de általában egy embert kiválaszt magának a családból és őt követi mindenhova, neki engedelmeskedik a legjobban. Igazi családtag, csak beszélni nem tud. Önérzetes, bohóckodik, mindig fel tudja vidítani a családját. Az idegenekkel kezdetben bizalmatlan.

Mindig következetesnek kell lenni a nevelésében, különben könnyen a gazdi fejére nőhet. Egyik tanítványunk szerint - Ő 3 puli boldog gazdája - több pulit tartani együtt a legjobb, nagyon jól kijönnek egymással. Nagyon látványos, ahogy játszanak és hatalmas mozgásigényüket is kielégítik. Más állatokkal is remekül kijönnek.

A kanok kissé nehezebben kezelhetőbbek és később is érnek, mint a szukák. Pulis tanítványaink kapcsán bátran merem állítani, hogy 3 éves korukra érnek be igazán.
Nem szabad velük erőszakosan bánni, mert annál engedetlenebbek - nem fognak dolgozni, viszont dicsérettel és jutalmazással bármit el lehet náluk érni; fantasztikus munkára képesek.

Nagyon okosak, jutalmazással, pozitív megerősítéssel borzalmasan gyorsan tanulnak, de néha makacskodnak. A gazdi bizonytalankodását, következetlenségét rögtön kihasználják.

Minden kutya esetében nagyon fontos a megfelelő nevelés az első perctől fogva, hogy kellemes és megbízható társ váljon belőle.

A legfontosabb minden kutya esetében a stabil behívhatóság. Nincs ez másként a puli esetében sem! Sokan hajlamosak a makacsságra és önfejűségre hivatkozni, mikor kutyájukat nem tudják behívni; pedig ez a probléma a gazdi hibájából fakad, helytelen nevelésből; nem a kutya jelleméből / tulajdonságaiból.

Behívásnál nagyon fontos, hogy soha egyetlen lépést se tegyünk a kutya felé, sőt ha nem akar jönni, akkor az ellenkező irányba távolodjunk el a kutyától! Minden behíváskor kapjon jutalomfalatot a kutya, hogy mindig meglegyen a pozitív megerősítés! A gazdi a falkavezéri szerepet akkor veszíti el a kutyája szemében, amikor a kutya után nyúl / megy, mert az nem akar odamenni hozzá. Ezt a hibát még véletlenül sem szabad elkövetni!

Szabadon követés: a behívásból kezdhetjük, a jutalomfalattal csalogatva magunk mellett a kutyát.

Ültetést legkönnyebben az etetés kapcsán lehet megtanítani a kutyának. Ilyenkor nagyon gyorsan megtanulja, hogy az ennivalóért le kell ülni; sőt addig nem szabad hozzányúlni, amíg a gazdi nem engedi.

A fekvést játékos módon guggolásban / a földön ülve, a lábunk alatt jutalomfalattal átcsalva tudjuk úgy megtanítani a kutyának, hogy szinte észre sem veszi a kölyök, hogy tanul.

Az apport tanítása először két játékkal történjen, így az első játék eldobása után a másik játékkal tudjuk a kutyát magunkhoz csalni; majd elcserélni az első játékot a nálunk lévőre. Később jutalomfalatot is adhatunk a játék / tárgy vissza hozataláért.

Helyben maradás: először csak szembe állunk a kutyával, majd egy lépést hátrálunk. Később  fokozatosan növeljük a távolságot. A kutyának ne legyen lehetősége hibázni; ez azt jelenti, hogy ne növeljük hirtelen a távolságot; mert ennél a feladatnál a kevesebb mindig többet jelent!

Pórázon vezetés: először a nyakörvhöz szoktatjuk a kutyát, majd a pórázhoz végül jutalomfalat segítségével vezetjük / irányítjuk. Tapasztalataim szerint az emberek nagy része, amikor pulit választ nincs teljes mértékben tisztában a fajtában rejlő lehetőségekkel.

A pulinak sport a munka; játékot, életformát és szórakozást jelent. Nagyon igényli, hogy foglalkozzunk vele, feladatokkal lássuk el - legyen az szellemi vagy fizikai munka.
A puli egy munkakutya, amit nem szabad elfelejteni! Erre figyelmezteti a pulis gazdikat a Magyar Pásztorkutyák Munkaversenyének Szabályzata is, a magyar pásztorkutyáknak rendezett speciális munkaversenyek, vizsgák.

„A verseny célja megismertetni, népszerűsíteni a magyar pásztorkutyákat, eloszlatni a tévhiedelmeket. … A versenyre való felkészülés tökéletesíti a résztvevő kutyák egészségi állapotát, ezen kívül a fizikai kondíció megőrzését is szolgálhatja.” - Pischoff  Ferenc FCI őrző-védő teljesítménybíró, a szabályzat írója, összeállítója.

Három ágazat van + Alaptermészet vizsgálat.
·A-ágazat” = tárgykiválasztás (csak győztes osztályban),
·B-engedelmességi ágazat”,
·C-ágazat” = őrző-védő munka.
·Alaptermészet vizsgálat.

„A-ágazat” két részből áll.
1) Tárgykiválasztás: 5 tárgyból kell a kutyavezető tárgyát megtalálni és kiválasztani a kutyának.
2) Tárgybehozás: a kutyának örömmel kell a tárgyat bevinni a gazdihoz.

A versenyző 6 osztály közül választhat: kölyök, kezdő, haladó, nyílt, győztes, veterán. Ezek az osztályok emelkedő tudásszintet várnak el az indulótól.

Az alaptermészet vizsgálat során vizsgálják a kutya viselkedését: ha idegen személy jelenik meg, mozgó 4-5 fős csoportban, zaj esetén, ha idegen kinyit egy esernyőt, tűzpróbán esik át.

Természetesen nem szabad összehasonlítani az engedelmességi és őrző-védő ágazatot a HPO vizsgarendszer követelményeivel. Gondolok itt elsősorban a sportkutyás engedelmességi alaki követelményekre éppúgy, mint az őrző-védő munkabeli eltérésekre.
Őrző-védő munkában képesek teli pofás, mély erős fogásra; viszont a használati történelmi múlt miatt nem tartós a fogásuk, fogást váltanak.

Az őrző-védő munka pórázon történik, de elvárás a higgadt, tiszta agyú, stabil munka.

Az engedelmességi ágazat kapcsán az osztályonként egyre nehezedő feladatok is bizonyítják, hogy a puli milyen jól képezhető. Hiszen az alapvető engedelmességi feladatok mellett tudni kell a kutyát irányba küldeni (egyenesen, jobbra, balra), kerültetni, ugratni.

Kívánom minden pulinak, hogy gazdája használja ki az adottságait és foglalkoztass szellemileg / fizikailag egyaránt, szem előtt tartva munkakedvét!

Kívánom minden jövendőbeli és jelenlegi pulis gazdinak, hogy lelje sok örömét a pulijában!

Ha pulija neveléséhez szeretne szakértő segítséget igénybe venni, akkor bátran forduljon a Kutymorgó Kutyasulihoz, hiszen nagy tapasztalattal rendelkeznek a kutyák nevelése terén. A kutyaiskola honlapját elérheti, ha a következő linkre kattint: Kutymorgó Kutyasuli
Deutsch
English
Magyar